Novosti

E-mail Ispis PDF
mozilla

14.06.2016.

MOZILLA - najbolji naš mladi bik do sada

Uzgajatelji OPG Horvatić i Savez uzgajatelja simentalskog goveda Zagrebačke županije i Grada Zagreba, uz podršku CUO Varaždin predstavili su najboljeg hrvatskog bika do sada. Događaj je medijski popraćen, a bik je sretno stigao u svoj novi radni prostor - Centar za UO Varaždin. Početak prodaje sjemena očekuje se početkom rujna.

crv.djetelina

13.03.2015.

Vrijeme je za crvenu djetelinu

Optimalni rokovi sjetve crvene djeteline su u ožujku pa sve do prve dekade travnja.

(opširnije)

andrea

03.03.2015.

Dva dana s Andreom Hefner iz BVN-a:

U suradnji s CUO Varaždin organiziran je stručni posjet Hrvatskoj gospođe Andree Hefner, stručnjakinje za uzgoj bikova i bikovske majke. Dva dana u stajama naših vrsnih uzgajatelja bila su vrlo korisna.

(opširnije)

prijedlog

15.11.2014.

Prijedlozi za profesionalizaciju Saveza:

O prijedlozima koncepta profesionalizacije uzgojnih saveza ozbiljno se raspravlja u Ministarstvu poljoprivrede i uskoro očekujemo konkretne poteze.

prijedlog HUSim-u

prijedlog Ministarstvu

raul

29.09.2014.

Preporučujemo 3 nova živa bika:

WALBASO, MARTIN i RAUL tri su nova živa bika koje preporučujemo u našem uzgoju. WALBASO i MARTIN mladi su, genomski testirani bikovi, a RAUL je stariji, pouzdan, progeno testirani bik. WALBASO ima za nas veliko simboličko značenje jer je prvi bik iz službenog sustava genomske selekcije iz našeg uzgoja vrijedan progenog testiranja, a uzgojila ga je obitelj Baršić iz Dubravice, kraj Zaprešića.

(opširnije)

ialb

25.06.2014.

Naši uzgajatelji ugostili europske savjetodavce

Naši poznati uzgajatelji Kristijan i Maja Pandek, Romina i Željko Zadravec te Ana i Zlatko Mužinić ugostili su 40-ak savjetodavaca iz više europskih zemalja. Bio je to jedan od stručnih izleta za savjetnike stočarske specijalnosti tijekom Europskog kongresa poljoprivrednih savjetodavaca održanog kod nas prošli tjedan. Više o kongresu na web stranici organizatora www.savjetodavna.hr.

(veća slika)

fv_linie

15.06.2014.

Vrhunsko štivo - brošura o linijama u našoj pasmini

Dvojica renomiranih austrijskih stručnjaka praktičara - Josef Miesenberger (FIH) i Peter Stückler (Rinderzucht Steiermark) objavili su sjajan priručnik pod nazivom "FLECKVIEH - LINIEN". Objavljena je i u elektronskom obliku (PDF) na web-stranici austrijskog Saveza www.fleckvieh.at. Koga imalo zanima uzgoj simentalca - Fleckvieh, ne smije propustiti ovu izvrsnu brošuru od 56 stranica.

(brošura u PDF-u 4 MB)
hutera

05.04.2014.

Nove uzgojne vrijednosti bikova - 1. travnja 2014.

Prva ovogodišnja objava novih uzgojnih vrijednosti u AT/DEU sustavu dogodila se prvog travnja. Nema spektakularnih novosti, no za nas je značajan solidan uspon bika kojega dosta koristimo i preporučujemo kao "pravog simentalca" dvojnih osobina mlijeko-meso: to je HUTERA. Ostale novosti uskoro u rubrici "Preporuke bikova".

(opširnije)

trava

31.03.2014.

TRAVANJ nam je najvažniji mjesec

Redosljed poslova u najvažnijem mjesecu godine:

1. košnja talijanskog ljulja,   2. sjetva kukuruza,   3. košnja engleskog ljulja

(opširnije)

zadruga

28.03.2014.

ZADRUGA "DAR PRIRODE" osnovana u Zaprešiću

Dilema udruga ili zadruga ne postoji. I jedno i drugo je potrebno i neophodno za budućnost. Vrsni članovi naših uzgojnih udruga i saveza osnovali su mljekarsko-stočarsku zadrugu sa sjedištem u Zaprešiću, a okupljaju proizvođače iz Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije te Grada Zagreba. Mnogobrojni uvaženi gosti, među kojima i župani Stjepan Kožić i Željko Kolar, uveličali su osnivačku skupštinu zadruge i izrazili osnivačima bezrezervnu podršku.

(opširnije)

pp

21.03.2014.

Imamo mlade bikove s dobrim genomskim testovima

Naši vrsni uzgajatelji koriste priliku za genomsko testiranje potencijalnih rasplodnih bikova koje nam omogućuje plodna suradnja našeg saveza HUSIM-a s austrijskim i njemačkim partnerskim savezima. Imamo vrlo solidne rezultate i na nacionalnoj razini i na razini našeg županijskog saveza. Ako netko treba bika za prirodni pripust, javite se !

(opširnije)

incredible

20.03.2014.

BEZROŽNOST na visokoj cijeni - mladi bik za 131.000 €

INCREDIBLE PP* ime je najskupljega do sada mladog bika, kojega je centar za UO iz Neustadt-Aischa (BVN, EUROgenetik) nedavno kupio za nevjerojatnu sumu od 131.000 €. Nedvojbeno je da je tako veliku vrijednost postigao isključivo zbog statusa homozigotne bezrožnosti (oznaka PP*). Sva njegova telad rađat će se genetski bez rogova jer je taj gen dominantan nad genom za rogove (pp).

(opširnije)

manton

01.02.2014.

Koristite MANTON-a: vrhunski je bik iz dugovječne familije

MANTON je bik kojega svi traže. Vrhunski je Manitobin sin, bez ograničenja, široko upotrebljiv, preporučljiv i za junice. Familija krava (majka, baka, prabaka,...) u kojoj je uzgojen izdvaja ga od drugih bikova. To je izuzetno dugovječna, stabilna familija, kakvu bi poželio svaki uzgajatelj.

(opširnije)

waus

waus

02.01.2014.

Naš prvi genomski-testirani bik na AT/DEU listi - WAUS

Bik WAUS (Winnor x Vanstein), koji "živi i radi" u CUS Osijek, a uzgojila ga je obitelj našeg vrsnog uzgajatelja Vlade Jurkasa, prvi je hrvatski bik koji je zanimljiv i u austrijskom uzgoju. Kod njih se od rujna ove godine i koristi pa je dobio i svoje mjesto u službenoj i javnoj bazi podataka svih bikova korištenih u  AT/DEU sustavu. Na stranici www.zar.at moći ćemo nadalje pratiti kretanje njegovih indeksa i uzgojnih vrijednosti i sigurno dočekati i progene testove za otprilike 3-3,5 godine. Nažalost, od nekog od svojih predaka (Winnora ili Vansteina) nasljedio je i genski defekt TP, što će mu ograničiti upotrebu, ali ako progeni testovi budu na razini genomskih, bit će on upotrebljiv za ciljana sparivanja jer je rijedak Winnorov sin s dobrim indeksom vimena (110).

U svakom slučaju WAUS je postavio standard koji bi trebalo cijeniti i ispod kojega ne bismo više smjeli ići u uzgoju bikova za UO u Hrvatskoj.

(www.zar.at)

02.11.2013.

Preporučujemo dva nova vrhunska bika

Nedavno su nas kontaktirali iz CUO Varaždin u vezi uvoza sjemena vrhunskih bikova za vrsne uzgajatelje. Dostupno je sjeme dva bika iz programa EUROgenetika iz njihove elitne proizvodne linije EUROpremium. To su MANIGO i HUTERA - bikovski očevi jako zanimljivi i za naš uzgoj.

(opširnije)

27.10.2013.

Važne informacije o enzootskoj leukozi goveda

Tuberkuloza, bruceloza i enzootska leukoza goveda tri su važne zarazne bolesti koje se organizirano, sustavno, nacionalnim programima nastoje iskorijeniti iz populacije goveda. To su jako važne bolesti i u smislu prometa i kupoprodaje goveda unutar zemlje i u međunarodnoj trgovini. Sveobuhvatan pisani materijal o ovoj jako važnoj temi OBAVEZNO pročitajte na stranicama Uprave za veterinarstvo Ministarstva poljoprivrede.

(Uprava veterinarstva - O LEUKOZI)

genski defekti

13.10.2013.


OPREZ PRI SPARIVANJU

NOVI GENSKI DEFEKTI

(opširnije)

norfor

11.10.2013.

Počinje jako važan projekt za hranidbu goveda

U Zagrebu i Vrbovcu je nedavno održana trodnevna radionica, koja označava početak jednog jako važnog projekta za hrvatsko govedarstvo. U suradnji sa skandinavskim stručnjacima uspostavit će se novi sustav procjene hranjive vrijednosti krmiva i upravljanja hranidbom goveda.

(opširnije na www.savjetodavna.hr)

waus

13.09.2013.

"NOVA ERA" U UZGOJU BIKOVA

Sjeme našeg WAUS-a otišlo u Austriju

 

(opširnije)

silaža

30.08.2013.

Kvalitetno spremite dovoljne količine silaže

Gospodarstva koja već godinama imaju dovoljne količine kvalitetne kukuruzne silaže - 365 dana u godini u obroku - ostvaruju i dobru proizvodnju mlijeka i mesa. Silaže ne smije nedostajati - kukuruz je najprofitabilnija kultura za goveda - naročito u obliku silaže cijele biljke. Loše spremljena silaža postaje velika opasnost, najviše zbog MIKOTOKSINA. Pogledajte savjete za spremanje silaže na stranici Poljoprivredne savjetodavne službe.

(opširnije na www.savjetodavna.hr)

manton

16.07.2013.

NOVI BIKOVI i BIKOVSKI OČEVI

MANTON i HURRICAN novi su vrhunski bikovi - bikovski očevi, čije je sjeme u dogovoru s HUSIM-om uvezeno nedavno u CUO Varaždin. U CRSH u Križevcima ima dovoljno sjemena sjajnog mladog bika, vodećeg iz "S"-linije, po imenu SEEWALCHEN. Ne čekajte ništa, koristite ove i još 4 od prije preporučenih vrhunskih bikova za osjemenjivanje najboljih krava i junica ako vas zanima maksimalni genetski napredak u stadu. Najbolja muška telad bit će kandidati za genotipiziranje, a ženska buduće potencijalne bikovske majke.

(opširnije)

ispust

12.07.2013.

Ispust puno znači

ISPUST, makar i od nekoliko kvadrata po kravi, može puno značiti, posebno za ljetnih vrućina. O tome svjedoče pozitivna iskustva nekih naših vrsnih uzgajatelja, čija rješenja pogledajte u prilogu...

(opširnije)

meso

11.07.2013.

Informacije o potencijalnom IZVOZU stoke

Već duže vrijeme se među našim vrijednim uzgajateljima razgovara o nužnosti izvoza stoke, kako utovljenih bikova i krava za klanje, tako i rasplodnih junica. Uz potrebu dosezanja neophodne kvalitete stoke (na kojoj puno radimo), od presudne važnosti za izvoz je veterinarsko-zdravstveni aspekt. Uprava veterinarstva Ministarstva poljoprivrede pravi je izvor točnih informacija o toj važnoj temi, koja je - kad je riječ o izvozu - odlučujuća.

(Uprava veterinarstva - stanje oko IZVOZA stoke)

100 godina

01.07.2013.

100 godina uzgojnog rada

Sveti Ivan Žabno bio je i ostaje simbol 100-godišnjeg organiziranog uzgojno-selekcijskog rada u govedarstvu Hrvatske. U Žabnu je sredinom lipnja upriličena prigodna svečanost povodom 100-godišnjice osnutka prvog Saveza marvogojskih udruga na ovim prostorima.

(opširnije)

šampionka

IZLOŽBA: Pokazali smo vrlo kvalitetno blago

Galerija slika

Austrijanci o izložbi: --- Fleckvieh Austria ---

------------ -   ----------- NOEGENETIK ---

------------------ --- Rinderzucht STEIERMARK ---

08.06.2013.

KATALOG IZLOŽBE

Na 16. stočarskoj izložbi Zagrebačke županije bit će prezentirano 38 vrijednih grla goveda u 4 natjecateljske kolekcije. Sudac izložbe bit će vrsni stručnjak, voditelj uzgoja i direktor udruge uzgajatelja goveda Štajerske DI Peter Stückler.

(katalog)

top_vime

07.06.2013.

VIME još uvijek najveći problem

U ova najteža vremena za poljoprivredu do sada ipak organiziramo stočarsku izložbu?! Odluka je to - odgovorna i mudra - većine uzgajatelja Zagrebačke županije koji su i do sada izlagali svoja vrijedna grla. 1. cilj: loše krave potisnuti dobrima (uzgoj), 2. cilj: uzgajatelji moraju ostvariti značajan prihod od prodaje rasplodne stoke. U svemu tome VIME krave je izuzetno važno,...

(opširnije)

russam

18.05.2013.

OPREZNO s mladim bikovima

I dalje imamo velikih problema s potpuno neprimjerenim korištenjem mladih bikova u osjemenjivanju. Problem se povećava jer centri za UO uvoze veliki broj novih živih mladih bikova. Uzgajatelji, sve to ide na vaš račun ! PAZITE  s čim vam se osjemenjuju krave, ako vam je neki bik nepoznat, zovite, pitajte,... koristite informacije i preporuke koje ZA VAS pišemo.

(opširnije)

14.04.2013.

Štajerci pokazali najljepše krave na državnoj izložbi Austrije

Ovogodišnja državna izložba Austrije /Bundesfleckviehschau/ održana je u Tirolu. Bila je tamo i mala hrvatska delegacija. Za sve nas koji nismo mogli vidjeti je uživo kratak osvrt na izložbu donosimo u prilogu.

(opširnije)

rumgo

12.04.2013.

Izložba sjeverne Bavarske - VFR-Schau

Kratki osvrt s par fotografija možda će zanimati naše uzgajatelje koji se pripremaju izlagati svoja grla. Izložbu je sudio isti sudac koji je ocjenjivao i na našoj državnoj izložbi lani u Gudovcu.


(opširnije)

2009

26.03.2013.                                                                         

Pripreme za IZLOŽBU od danas počinju

Uzgajatelji su odlučili: IZLOŽBA DA - u Vrbovcu za Dan Grada, na blagdan Svetog Vida, 15. lipnja. (subota). Većina uzgajatelja koji su izlagali svoja grla na zadnje dvije županijske izložbe donijeli su odluku da se ide u organizaciju ovogodišnje izložbe. Pripreme počinju odmah,...

(opširnije)

21.02.2013.                                                                         

Ipak se kreće ?!

Na godišnjoj skupštini Saveza uzgajatelja simentalca Zagrebačke županije djelatnici HPA i PSS prezentirali su zanimljive podatke o ostvarenim rezultatima u uzgoju u prošloj godini. U tako teškoj godini (ne ponovila se !) neki su uzgajatelji postigli "svjetske" rezultate - ČESTITAMO !

(prezentacija)

joža

15.02.2013.                                                                         

Joža Burek i nadalje predsjednik županijskog saveza

Izborna skupština Saveza uzgajatelja simentalca Zagrebačke županije održana je 15. veljače u Vrbovcu. Skupštinu čini ukupno 21 izaslanik - po 7 predstavnika iz tri udruge koje tvore savez. Odazvala se velika većina - 19 izaslanika, a skup su uveličali i sadržajno upotpunili i gosti te suradnici iz institucija HPA i PSS. Novi - stari predsjednik je Josip Burek iz Mostara, općina Dubrava. Skupštini je prisustvovao i aktivno sudjelovao u raspravama i predsjednik Središnjeg saveza HUSIM-a Igor Mihaljević. Ovime je završen ciklus skupština uzgojnih udruga u Zagrebačkoj županiji. Predstoji sada ona najvažnija - skupština Središnjeg saveza HUSIM-a 1. ožujka u Križevcima.

Hubak Ivan

09.02.2013.                                                                         

Udrugu Otok Ivanić vodit će Ivan Hubak

U Ivanić Gradu je 9. veljače održana izborna godišnja skupština Udruge uzgajatelja simentalskog goveda Otok Ivanić, koja pokriva područje (bivših općina) Ivanić Grada i Dugog Sela. Vrsni uzgajatelj Ivan Hubak iz Okešinca (općina Križ) novi je predsjednik, koji je na toj funkciji naslijedio dugogodišnjeg kolegu Ivicu Hajdina. Ono što nam slijedi jest izborna godišnja skupština Saveza uzgajatelja simentalskog goveda Zagrebačke županije, koja će se održati u petak 15. veljače, u Vrbovcu, a na kojoj će se okupiti po 7 izaslanika iz svake od triju udruga koje čine županijski Savez (Vrbovec, Zagrebački prsten i Otok Ivanić). Očekuje se donošenje konkretnih planova unaprjeđenja rada uzgojnih udruga na području županije s prijedlozima i inicijativama za skupštinu Središnjeg Saveza (HUSIM), koja će se održati 1. ožujka u Križevcima.

Horvatić Damir

06.02.2013.                                                                         

Novi predsjednik vrbovečke udruge je Damir Horvatić

Vrbovečku udrugu uzgajatelja simentalskog goveda od 6. veljače vodi novi predsjednik. Uzorni je to, vrlo aktivni, vrsni uzgajatelj Damir Horvatić iz Stare Kapele u Općini Dubrava. Skupština je donijela još neke bitne odluke: Izvršni odbor udruge pojačala su dva nova mlada člana: Tomislav Antoš iz Bađinca (Dubrava) i Darko Jantoljak iz sela Žunci (Vrbovec). U Nadzorni odbor su ušla također dva nova aktivna člana: Željko Sikora iz Stare Kapele (Dubrava) i Miroslav Matijević iz Žabnice (Farkaševac). Udruga broji ukupno 188 članova s ukupno 2.029 krava i najvitalnija je udruga uzgajatelja simentalca na ovim prostorima s Klubom mladih uzgajatelja od 43 člana i prosjekom godina 24. O aktivnostima Udruge i Kluba mladih uzgajatelja redovito ćemo vas izvještavati na našim stranicama. Vaše reakcije i ideje očekujemo i na simentalac@simentalac.com .

Ivan Špišić

02.02.2013.                                                                         

Špišić i dalje na čelu udruge uzgajatelja Zagrebačkog prstena

U Pisarovini je 31. siječnja održana izborna godišnja skupština Udruge uzgajatelja simentalca Zagrebačkog prstena, koja pokriva veliko područje bivših općina Velika Gorica, Jastrebarsko, Samobor i Zaprešić. Okupljeni članovi udruge zadovoljni su dosadašnjim vodstvom pa su im dali povjerenje da ih i dalje vode i zastupaju. Predsjednik će i nadalje biti Ivica Špišić iz Pisarovine, a u upravnom odboru još će biti i Vrhovec i Bradić kao dopredsjednici te Koljenić kao blagajnik i Novosel, Petravić i Koletić kao članovi.


03.02.2013.                                                                         

Zapažen nastup mladih uzgajatelja u "Plodovima zemlje" HTV-a

Sedmominutni prilog o našim mladim uzgajateljima u najgledanijoj emisiji HTV-a "Plodovi zemlje" izazvao je veliko zanimanje i pozitivne reakcije sa svih strana Lijepe naše. Opet je izostala reakcija nadležnih institucija, no, na to smo već svi navikli. Oni koji nisu uspjeli pogledati prilog mogu kliknuti na link:


Televizija na zahtjev: "Plodovi zemlje"

01.02.2013.                                                                         

Godišnje skupštine udruga i saveza

Početak godine donosi izborne godišnje skupštine udruga uzgajatelja simentalca, županijskog saveza kao i nacionalnog saveza:

31.01. - Udruga uzgajatelja simentalca Zagrebačkog prstena

06.02. - Udruga uzgajatelja simentalca Vrbovec

09.02. - Udruga uzgajatelja simentalca Otok Ivanić

15.02. - Savez udruga uzgajatelja simentalca Zagrebačke županije

01.03. - HUSIM - Središnji savez uzgajatelja simentalca Hrvatske


wille

22.12.2012.                                                                         

Nove uzgojne vrijednosti, nove preporuke bikova

Nove uzgojne vrijednosti bikova u DEU/AT sustavu objavljene su 4. prosinca. Općenito nema većih novosti, a niti novih bikova na našem tržištu. WILLE, WALDBRAND i GS RUMGO bikovi su iz TOP 10 progeno testiranih koje toplo preporučujemo našim uzgajateljima. Najbolja novost svakako je bik HUPSOL, čiji su indeksi dugovječnosti i fitnesa značajno porasli, a ima gotovo 10.000 kćeri u izračunu indeksa. Preporučujemo i vrhunske genomski testirane bikove, posebno bika GS RAVE, koji uskoro dobiva progene testove, a jedini je nasljednik cijenjenog GS RAU-a, dostupan i kod nas.

O svemu opširnije USKORO u rubrici Preporuke bikova.

(za vrsne uzgajatelje)

02.12.2012.                                                                         

Bavimo li se dovoljno MANAGEMENT-om STADA ?!

Za efikasnost proizvodnje u govedarstvu, njezin management i stalno unaprjeđenje od krucijalne je važnosti kontrola mliječnosti - mjesečna kontrola proizvodnje i prikupljanje svih važnih podataka o pojedinačnim životinjama u stadu - koju obavljaju djelatnici HPA. Kontrola mliječnosti u širem je smislu i srce i duša napretka i razvitka govedarstva - podjednako važna za genetsko unaprjeđenje i za svakodnevni management stada.

Te vrijedne podatke moramo puno bolje koristiti.

(opširnije)

blurau

13.11.2012.                                                                         

Portret bika: GS RAU - najcjenjeniji među uzgajateljima !

Prema anketi provedenoj nedavno među austrijskim i njemačkim uzgajateljima, bik s čijim su kćerima u proizvodnji najzadovoljniji jest GS RAU -  najuspješniji produkt uzgojnog programa uzgajatelja Donje Austrije. Uzgajatelji koji ga nisu (dovoljno) koristili imaju priliku za "popravni", a zove se GS RAVE. Sjeme je dostupno i kod nas.

(opširnije)

WinnorxGSRauxRess

20.10.2012.                                                                         

Znamo proizvoditi i uzgajati - sustav to mora podržati !

Uzgajatelji koji imaju europske rezultate u proizvodnji mlijeka najviše su razočarani i ljuti na odnos sustava prema njima u ovoj katastrofalnoj situaciji. Iz staje obitelji Gmajnić  sa 12-13 krava godišnje se proda 90-100 tisuća litara mlijeka najbolje kvalitete. Uzgajaju se i vrhunska rasplodna grla kao što je tele na slici s pedigre indeksom GZW 131 i +1.013 Mkg. To bi u ozbiljnim zemljama znali cijeniti i podržati - u Austriji je recimo prosječna godišnja proizvodnja mlijeka po gospodarstvu oko 55.000 litara, cijeni se i štiti svim snagama.

(opširnije)

mozart_grizli

16.10.2012.

Imamo 2 mlada bika s genomskim testovima - za prirodni pripust

Dugo očekivani rezultati genomskog testa za Mozarta - pravog brata našeg Mišića (danas WAUSa) stigli su iz Bavarske uz pomoć CUO Varaždin / BVN. Ukupni indeks (gGZW 132) mu je bolji od Mišića, ali indeksi za noge i vime ne zadovoljavaju kriterije za centre za UO. Iz istog stada genotipiziran je još jedan bikić - Grizli (Romario x Vanstein x Streller x Rumba). Njegovi indeksi fitnesa i eksterijera su fenomenalni, ali indeks mlijeka mu je slab. No, za prirodni pripust obadva ova mlada bika su itekako zanimljivi.

Detalje pogledajte u našem OGLASNIKu.

ulli

18.09.2012.

Uspješan nastup naših uzgajatelja u Gudovcu

Samo dva uzgajatelja iz Zagrebačke županije sudjelovala su na izložbi u Gudovcu. Prikazali su 4 kvalitetna grla i osvojili jednu drugu i jednu prvu nagradu. U kolekciji mladih krava drugotelki Ivica Špišić je s kravom Ulli osvojio prvu nagradu, a u kolekciji starijih krava Stjepan Latinović je s kravom Mimi osvojio drugu nagradu. BRAVO DEČKI !

(galerija slika)

14.09.2012.

„Uzgoj goveda“  broj 4

Uz rujansko izdanje „Mljekarskog lista“ na Vaše stolove stiže i novi broj našeg jedinog specijaliziranog časopisa s uzgojnom tematikom. Najveći dio časopisa posvećen je preporukama bikova za UO. Na našim stranicama, u rubrici Preporuke bikova možete pronaći još detalja o bikovima koji se preporučuju (mnogi uzgajatelji traže slike bikova). Vaše komentare i prijedloge vezane za časopis i ovu našu web-stranicu slobodno šaljite i na e-mail adresu udruge: simentalac@simentalac.com

gudovac20

31.08.2012.                                                                         

Na sajam i u teška vremena,...

Iz bogatog programa posebno preporučujemo subotu kao "simentalski dan":

SUB: 10.00 - Okrugli stol HPA za uzgajatelje o budućnosti uzgoja goveda

_____12.00 - Okrugli stol PSS: Legalizacija stajskih objekata

_____13.00 - Predvođenje i ocjena goveda simentalske pasmine

NED: 11.30 - Svečano predvođenje i prikaz nagrađenih grla goveda

_____13.00 - Aukcijska prodaja rasplodnih junica

(program sajma)

(najava aukcijske prodaje i izložbi HPA)

rumgo

23.08.2012.                                                                         

Nove uzgojne vrijednosti, novi bikovi,...

Nove uzgojne vrijednosti bikova u DEU/AT sustavu objavljene su 14. kolovoza. Na samom vrhu top liste nema velikih novosti. No, u ponudi naših centara za UO pojavila su se neka nova imena. Vrsni uzgajatelji traže samo najbolje od najboljega - za njih smo izdvojili liste aktualnih novijih bikova.

O svemu opširnije u rubrici Preporuke bikova.

(za vrsne uzgajatelje)

07.08.2012.                                                                         

Nema reakcija na apel mladih uzgajatelja !

Prije više od 5 mjeseci, u jeku najveće mljekarske krize i dvotjednog prosvjeda mljekara, na adrese najvažnijih institucija i medija uputili smo apel mladih uzgajivača u obliku slikovitog letka. Do današnjega dana nismo dobili niti jednu jedinu reakciju, što jasno pokazuje da sustav koji bi nas bezrezervno trebao podržavati nema nam što poručiti i ne obazire se na nas koji bismo trebali nositi ovu proizvodnju u slijedećim desetljećima.  Obeshrabrujuće !?

(opširnije)

meso

26.05.2012.                                                                         

Moderni simentalac - mlijeko i meso na najvišoj razini !

Najbolja simentalska (Fleckvieh) stada u Njemačkoj i Austriji prešla su granicu proizvodnje od 10.000 kg mlijeka / kravi godišnje. Istovremeno iz takvih se stada muška telad prodaje za tov po cijenama od 6-6,5 Eura / kg žive vage. I kod nas pojedina uzorna gospodarstva dostižu takve vrhunske rezultate i u proizvodnji mlijeka i mesa i dokazuju da je simentalac izuzetno konkurentna pasmina, posebno u ova krizna vremena.

(opširnije)

kormanic

12.05.2012.                                                                         

Odlične domaće junice

Dugogodišnja ulaganja u genetsko unaprjeđenje donose sve više rezultata. Neki naši uzgajatelji prodajom kvalitetnih junica osiguravaju dodatni izvor prihoda u ova teška vremena, dok drugi, kao Stjepan Kormanić iz Svinjarca u općini Dubrava, nabavom junica od ponajboljih uzgajatelja stvara kvalitetno stado za konkurentnu dvojnu proizvodnju za budućnost. Genetski kvalitetna stada temelj su opstanka i razvoja u ruralnim sredinama diljem Lijepe naše, zato: uzgajati, uzgajati i samo uzgajati !

(opširnije)

mikulic damir

29.04.2012.                                                                         

Dojmljivo stado i izvrsna proizvodnja:  8.102 - 4,02 - 3,57

Mikulić Damir iz Donje Kupčine četvrti je u Hrvatskoj po prosječnoj proizvodnji po kravi u simentalskoj pasmini (službeni podaci HPA). Rezultat je to vrijedan pažnje, s obzirom da se radi o vlastitom uzgoju, u klasičnoj staji na vezu i bez sjenaže. Ovakvim gospodarstvima neophodna je puno veća pažnja sustava. U izboru bikova za osjemenjivanje dokazuju da je samo najbolje dovoljno dobro.

(opširnije)

Waldbrand

22.04.2012.

Nove preporuke bikova za osjemenjivanje i ostvarenje subvencije

Zagrebačka županija financira projekt genetskog unaprjeđenja goveda, a provode ga Savez uzgajivača simentalskog goveda Zagrebačke županije i Grada Zagreba i Područni uredi Hrvatske poljoprivredne agencije. U tijeku je prikupljanje zahtjeva za povrat sredstava za osjemenjivanja od 1.1.2012.

Kojim bikovima osjemenjivati -  kliknite na Preporuke bikova.

meso

14.04.2012.                                                                         

I mlijeko i meso - može, može itekako !

Mnogi naši uzgajivači simentalca uz dobru i odličnu proizvodnju mlijeka tove i vlastitu mušku telad, najčešće do većih završnih težina (>700 kg). U ova teška vremena, uz dobru cijenu bikova za klanje, takav sustav ipak im olakšava „preživljavanje“. Rezultati tova su odlični i kod uzgajivača s prosječnom proizvodnjom mlijeka po kravi od 7.000 kg i više.

(opširnije)
vanadin

04.04.2012.                                                                         

Nove uzgojne vrijednosti bikova

Nove uzgojne vrijednosti bikova Austrije i Njemačke objavljene su 3.4.2012. Na vrhu liste učvrstio se bik WILLE - GZW 149. Novo ime prvi vrhu liste je za sada najbolji Vanstein-ov sin bik VANADIN impozantnog indeksa za meso 143 uz MW 124. WINNOR je na visokih GZW 142, ali mu je nažalost indeks za vime pao na 88. WALDBRAND i MAL su još u TOP 5, a sjeme im je dostupno i kod nas.

(TOP 100 DEU / AT)
mozart

31.03.2012.                                                                         

Najkorišteniji bikovi u 2011. u vrbovečkoj udruzi: Winnor i Vanstein

Udruga uzgajatelja simentalskog goveda Vrbovec sredstvima Zagrebačke županije poticala je i u 2011. godini korištenje vrhunskih bikova u osjemenjivanju. Ukupno je utrošeno gotovo 90.000 kn za skoro 1.800 osjemenjivanja u 56 stada naših članova. Najkorišteniji bikovi bili su Winnor, Vanstein, Romario, Manitoba i Hupsol, a prosjek vrijednosti svih osjemenjivanja iznosio je vrlo visokih GZW 130, Mkg +790 i vime 110. Kod onih uzgajivača koji slijede preporuke za osjemenjivanje i koriste dodatne subvencije, ozbiljan genetski napredak u stadima je zagarantiran.

(lista najkorištenijih bikova)

29.02.2012.                                                                         

Zagrebačka županija daje potporu kapitalnim ulaganjima

Prije nekoliko dana Zagrebačka županija je objavila dva važna natječaja za poljoprivrednike (kliknite ovdje). Najvažnija novost je novi sustav potpore kapitalnim ulaganjima u kojima se mogu naći mnoga obiteljska gospodarstva koja se bave uzgojem goveda. Sredstva su ograničena i potrebno je na vrijeme reagirati.

(popis mjera u stočarstvu)

07.02.2012.

Zastupanje u pregovorima o cijeni mlijeka

Jedina relevantna tema o kojoj se može s uzgajivačima razgovarati ovih dana jest naravno cijena mlijeka. Naše uzgajivačke udruge i Savez udruga uzgajivača simentalskog goveda Zagrebačke županije i Grada Zagreba u pregovorima o cijeni mlijeka ovlašteno zastupa Hrvatski Savez Udruga Proizvođača Mlijeka, čiji smo članovi, a u pregovaračkom timu je naš predsjednik Udruge uzgajivača i proizvođača mlijeka Grada Zagreba. Kad se pregovara s predstavnicima Hrvatske poljoprivredne komore - i u njezinom Odboru za mlijeko imamo dva člana iz Zagrebačke županije, koji su ugledni članovi izvršnog odbora vrbovečke udruge.
hupsol i sinovi

30.01.2012.                                                                         

Za snalaženje među imenima i linijama bikova

Od sredine 2010. godine u austrijsko-njemačkom sustavu uzgoja vrijede nova pravila za davanje imena novim bikovima za UO u matičnim knjigama. Svrha je olakšano snalaženje uzgajivačima i manje uzgoja u srodstvu. Najvažnije novosti odnose se na 4 podlinije: Hodscha (prelazi na "J"), Humberg (na "O"), Renner (na "I"), Ralbo (na "V"). To se odnosi samo na nove bikove, postojeći naravno zadržavaju svoja imena. Pregled najvažnijih bikova po linijama i nova pravila davanja imena bikovima možete naći u rubrici Stručni savjeti.

(opširnije)

radio

27.01.2012.                                                                         

Najbolji radio na ovim prostorima

Radio Vrbovec je jedna od rijetkih radio postaja izuzetno naklonjena poljoprivredi i ruralnom prostoru. "Emisija za selo" koja se već godinama emitira nedjeljom od 10 sati važan je izvor informiranja poljoprivrednika i ruralnog stanovništva. I "naše teme" iz uzgoja simentalca redovito su zastupljene u toj popularnoj emisiji zahvaljujući dragom nam prijatelju Franji Simiću, aktualnom direktoru Radija Vrbovec. Za sve one koji ne mogu hvatati frekvenciju 94,5 MHz uvijek je na raspolaganju web stranica radija i mogućnost "kompjutorskog slušanja" tzv. live streaminga.

(live streaming)

skup

26.01.2012.                                                                         

Edukacija terenskih djelatnika HPA i uzgajivača

U Vrbovcu je 24.01.2011. održana edukacijska radionica s uzgojnom tematikom. Šesdesetak uzgajivača i svi terenski djelatnici HPA Zagrebačke županije i Grada zagreba educirani su o novostima u izračunima uzgojnih vrijednosti i temama vezanim na uzgoj. Nastavak je to vrlo uspješne suradnje HPA Zagrebačke županije s udrugama, posebice Udrugom uzgajatelja simentalskog goveda Vrbovec.

(opširnije)

15.01.2012.

„Uzgoj goveda“ ide dalje

Prvi ovogodišnji broj „Mljekarskog lista“ bogatiji je nego ikad. Uz njega ste dobili i praktični priručnik o hranidbi krava te drugi broj glasila HUSIM-a i SUHUH-a "Uzgoj goveda". Za nikakve novce pregršt korisnih informacija. Po prvi puta u ovom broju preporuke za korištenje bikova simentalske pasmine daju vrsni uzgajivači organizirano kroz Odbor za uzgoj HUSIM-a. Na našim stranicama, u rubrici Preporuke bikova možete pronaći sve detalje o bikovima s tih lista (to sve ne bi moglo nikako stati u jedan časopis).

Wille br 1

20.12.2011.

Wille zamijenio Winnipega

Objava novih uzgojnih vrijednosti od 13.12.2011. donijela je i promjenu na vrhu apsolutne Top liste svih bikova: svojega oca Winnipega na vrhu liste zamjenjuje Wille. Od bikova čije je sjeme dostupno kod nas Waldbrand je trenutno najatraktivniji bik za osjemenjivanje najboljih krava i junica. Saznat ćete više ako kliknete na Preporuke bikova.

10.12.2011.

Vrsni hrvatski uzgajivači u Austriji

Slika za sjećanje: jedna od najboljih ekskurzija do sada, komentirali su sudionici. Za sve uzgajivače goveda, struku, administraciju i politiku ovakva bi stručna putovanja trebala biti važan izvor informacija. Tridesetak polaznika ove edukacije vidjelo je i čulo puno korisnih stvari, dio toga možete pročitati u prilogu. Obavezno pregledajte i Galeriju slika.

(opširnije)

25.11.2011.

gGZW 130 - prvi bik od HR-krave zanimljiv i izvan Hrvatske

Svjetlo u daljini po pitanju uzgoja domaćih bikova ukazalo se kad je jedno lijepo bijelo muško tele po imenu Mišić "otkriveno" kao zanimljivo i Austrijancima. Zahvaljujući suradnji CroSim-a s austrijskim partnerima NoeGenetik napravili smo 4 genomska testiranja naših bikova i na veliku sreću i iznenađenje jedan od njih je vrlo zanimljiv. Nadamo se da je ovo tek početak jedne vrlo uspješne priče s puno, puno nastavaka.

(MIŠIĆ genomski test)

30.10.2011.

Prvi ozbiljan ugovor centra za UO i našeg uzgajivača bika

Naš član izvršnog odbora udruge i uzgajivač s najvećim brojem grla na ovim prostorima Zlatko Mužinić potpisao je neki dan s Centrom za umjetno osjemenjivanje Varaždin ozbiljan ugovor o prodaji rasplodnog bika u centar. Radi se o mladom biku po imenu RUSSAM-ET. Zlatko ga je uzgojio u suradnji s centrom kroz projekt embrio-transfera u kojemu je ukupno dobio 4 bičića i 3 junice. Bičići su genomski testirani, a Russam je jedini koji ima dobar test da bi mogao u centar i daljnje progeno testiranje.

(RUSSAM genomski test)

25.10.2011.

Izložba kod naših prijatelja u Schwandorfu

Mnogim našim članovima, posebno mladima, ostala je u najljepšem sjećanju stručna posjeta Bavarskoj u prosincu 2008. godine. Tada smo bili kod naših prijatelja u regiji Oberpfalz. U njihovom uzgojno-aukcijskom centru 22.10.2011. održana je izložba vrhunskih Fleckvieh krava sjevernog dijela Bavarske - tzv. VFR-Schau. Kad već nismo mogli biti tamo, pregledajte barem najljepše krave te izložbe u rubrici Galerija slika.

12.09.2011.

Uspješan nastup naših uzgajivača u Gudovcu

Na 19. jesenskom međunarodnom bjelovarskom sajmu u Gudovcu u sklopu državne izložbe goveda simentalske pasmine nastupilo je 5 naših uzgajivača s ukupno 7 kvalitetnih grla. Osvojili su ukupno 3 nagrade: prvu nagradu za prvotelku, drugu nagradu među ostalim kravama i treću nagradu za junicu.

(opširnije)

09.09.2011.

GS RAU ponovo dominirao austrijskom državnom izložbom

U Riedu je 7. i 8. rujna održana austrijska državna izložba simentalca (Bundesfleckviehschau). Od 8 prvonagrađenih krava i familija, bik GS Rau otac je dviju krava i sin prvonagrađene familije.

 

(opširnije)

07.09.2011.

„Uzgoj goveda“ – novi stručni časopis za uzgajivače

Prvi broj novog stručnog časopisa za uzgajivače „Uzgoj goveda“ distribuiran je zajedno s „Mljekarskim listom“ za mjesec rujan. Časopis objedinjuje teme iz uzgoja simentalskog i holstein goveda i bit će glasilo dvaju pasminskih saveza. Izlazit će 3 puta godišnje (rujan, siječanj, svibanj), i to nakon objave novih uzgojnih vrijednosti bikova. Toplo preporučeno štivo za svakog uzgajivača !

23.08.2011.

Objavljene nove uzgojne vrijednosti bikova

Redovna objava uzgojnih vrijednosti bikova u kolovozu donijela je puno novosti. Po prvi puta su službeno objavljene i liste mladih bikova samo s genomskim testom. Novosti u ponudi bikova i liste preporučenih bikova možete vidjeti u rubrici Preporuke bikova.

20.06.2011.

Visoka razina kvalitete krava na izložbi u Vrbovcu

Na 15. stočarskoj izložbi Zagrebačke županije održanoj 19. lipnja u Vrbovcu prikazana je vrlo kvalitetna stoka, a neke je krave austrijski sudac okarakterizirao kao grla „međunarodnog kalibra“.

 

(opširnije)